Predstavnici Saveza općina i gradova FBiH u posjeti Općini Čelić

24.Nov.2021.
Čelić sastanak

Predstavnike Saveza općina i gradova boravili su u radnoj posjeti općini Čelić, gdje su ih primili općinski načelnik Admir Hrustanović, šef Službe za računovodstvene, poslove trezora, privredu i razvoj Sabahudin Livadić i savjetnik načelnika Vinko Pavlović.

Predstavnici Saveza upoznati su sa stanjem u lokalnoj samoupravi, kao i  aktivnostima koje provodi općina Čelić kako bi unaprijedila kvalitet lokalnih usluga. Kao i za ostale općine i gradove u FBiH, od izmimnog značaja su pitanja raspodjele javnih prihoda između nivoa vlasti, kao i najavljeno usvajanje novih propisa o oporezivanju dohotka u FBiH, što može imati značajan utjecaj na općinske budžete. Zaključeno je da je pri bilo kakvoj izmjeni propisa koji imaju utjecaj na lokalne finansije ili drugi segment lokalne samouprave,  neophodno konsultavati općine i gradove.

Direktorica Saveza Vesna Travljanin je upoznala načelnika i saradnike o trenutnim aktivnostima koje provodi Savez, posebno ističući uključenost Saveza u izradu zakonskih propisa koji su značajni za jedinice lokalne samouprave kao što su Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, Zakon o građevinskom zemljištu FBiH i dr.