Apel za pomoć gradovima Bihaću, Bosanskoj Krupi i Općini Sanski Most

19.May.2023.
Sanski Most poplava

Obilne padavine uslovile su porast vodostaja svih rijeka na području Unsko-sanskog kantona, što je prouzrokovalo brojne probleme u nekoliko općina i gradova tog kantona. Na sjednici Vlada USK-a, 17. maja je na prijedlog Štaba Civilne zaštite donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće, što cjelokupnu situaciju, kako materijalno tako i finansijskim, čini mnogo težom.

U Gradu Bihaću su ovo druge poplave u posljednjih šest mjeseci s kojima se Grad Bihać suočava. Trenutno je poplavljeno preko 200 privatnih stambenih i poslovnih objekata, te preko 700 hektara poljoprivrednog zemljišta, koja se uglavnom nalazi u poplavljenim područjima. U poplavama u decembru 2022. godine, procijenjena je šteta iznosila skoro milion konvertibilnih maraka, a po svemu sudeći, trenutne poplave će ostaviti barem isti trag, što stvara vrlo teške uslove funkcionisanja.
 
Pored Grada Bihaća stanje prirodne nesreće proglasili su i Grad Bosanska Krupa i Općina Sanski Most. Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

U Bosanskoj Krupi voda je poplavila veliki dio grada i poplavila prizemlje brojnih kuća i zgrada, a vodostaj je viši nego što je ikad izmjeren. Ceste su zatvorene za saobraćaj, na svim kritičnim područjima se nalaze čamci službi spašavanja koje su u pripravnosti i spremne pružiti pomoć.

Imajući u vidu zakonske mogućnosti koje stoje na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave za pružanje pomoći u ovakvim situacijama, prije svega sredstva od posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća i sredstva tekuće  rezerve, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine upućuje molbu svim općinama i gradovima, da u skladu sa svojim mogućnostima finansijski pomognu Gradu Bihaću, Gradu Bosanska Krupa i Općini Sanski Most.

U slučaju da se ukaže potreba za pomoć i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, blagovremeno ćemo reagovati.