Američka Vlada pokreće projekt vrijedan 12,8 miliona dolara za razvoj 30 bh. općina

19.May.2023.
USAID

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), označila početak novog projekta američke vlade “Pomoć lokalnoj upravi u Bosni i Hercegovini”. Ovaj petogodišnji projekt, vrijedan 12,8 miliona dolara, podržat će 30 gradova i općina u poboljšanju kvaliteta života i odgovornosti prema građanima.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy tokom obraćanja na prigodnoj svečanosti, istakao je kako ima čast pokrenuti novi projekat američke vlade aktivnost državne pomoći. „U ovaj projekat će se uložit  12,8 miliona dolara u narednih pet godina za podršku 30 lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, poboljšati općinske usluge, potaknuti ekonomiju rasta i povećati transparentnost i odgovornost prema građanima“, kazao je ambasador Murphy.

Direktorica Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine Vesna Travljanin, istakla je kako je u Bosni i Hercegovini upravo lokalni nivo najjači te kako postoji konstruktivna saradnja sa kolegama iz entiteta Republika Srpska. „Početkom mjeseca juna imamo zajedničku sjednicu rukovodstva saveza općina i gradova a pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope. Projekat na čijem otvaranju smo danas prisutni predstavlja potvrdu spoznaje da su jedinice lokalne samouprave udruženje u saveze nezaobilazan faktor  našem postizanju zajedničkih ciljeva“, istakla je direktorica Travljanin.

Ambasador Murphy i (grado)načelnici odabranih općina/gradova, u kojima živi više od pola miliona bh. građana, potpisali su zajedničku izjavu kako bi službeno obilježili početak saradnje. U prvoj grupi partnerskih općina/gradova nalaze se Gradačac, Lopare, Modriča, Petrovo, Šamac, Teslić, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. Prijava za drugi krug, za preostalih 18 jedinica lokalne samouprave, bit će objavljena kasnije tokom godine. Novi projekt će podržati partnere u izgradnji održivih, ekonomski isplativih gradova i općina, kao i u poboljšanju pružanja usluga građanima. Tokom narednih pet godina, projekt će mobilizirati najmanje 1,8 miliona dolara javnih i privatnih investicija za lokalne razvojne projekte, poboljšati zakone i propise radi efikasnijeg i odgovornijeg rada lokalne uprave, podržati do 40 javno-privatnih partnerstava, educirati 2.500 osoba iz područja lokalnog upravljanja, osnovati građanske savjetodavne panele u svim partnerskim općinama te uključiti više od 17.000 građana u različite inicijative i aktivnosti. U odabranim općinama/gradovima ovaj će projekt raditi i na moderniziranju digitalne infrastrukture radi efikasnijeg pružanja javnih usluga građanima, boreći se protiv korupcije istovremeno.

Tokom svog obraćanja gradonačelnik Lugavić je istakao neophodnost osiguranja srazmjernost finansijskih sredstava jedinica lokalne samouprave njihovim nadležnostima koje su im dodijeljene zakonom, te obavezu viših vlasti da osiguraju da svaki prijenos novih funkcija jedinicama lokalne samouprave prati i dodjela sredstava potrebnih za njihovo efikasno izvršavanje. Ova odredba treba da zaštiti jedinicu lokalne samouprave od prijenosa nadležnosti, naročito od kantonalnih vlasti, bez osiguranja sredstava za njihovo ostvarivanje, što je u praksi bio čest slučaj.

Projekt će također pomoći općinama da privuku privatna ulaganja u lokalne zajednice, pojednostavljujući procedure i prilagođavajući poticaje kako bi se otvorila nova radna mjesta, te će podržati učinkovitiju komunikaciju sa svim građanima, uključujući i najugroženije grupe društva. Posebnu podršku će imati inkluzivni procesi, kako bi se čuo glas svih građana, posebno marginaliziranih i zanemarenih grupa, privatnog sektora i civilnog društva.
„Prije svega zahvala Američkoj vladi i američkom narodu koji raznoraznim projektima pomažu građane Bosne i Hercegovine odnosno lokalne zajednice gdje građani ostvaruju preko 90% potreba. Ovakvi projekti pomoći lokalnoj zajednici, za koje smo danas potpisali memorandum, doprinose smanjenju procedura kako bi se ukinule sve 'giljotine propisa', kako bi sve nepotrebno ukinuli i olakšali građanima i privrednicima“, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Novi USAID-ov projekt Pomoć lokalnoj upravi doprinijet će stvaranju svjetlije i prosperitetnije budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.