Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 242Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

SAVEZ OPĆINA I GRADOVA FBIH ODRŽAO UVODNE OBUKE ZA 20 OPĆINSKIH VIJEĆA

Na osnovu Strategije obuke za uposlenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine 2016. - 2020. godine („Službene novine FBiH", broj 14/16) i Odluke o osiguranju finansijske održivosti obuke za uposlenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH", broj 50/14), koje je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poslovi vezani za operativno upravljanje obukom izabranih zvaničnika (vijećnika i načelnika) pripali su Savezu općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako su 2. oktobra 2017. godine održani lokalni izbori koji su doveli do izbora velikog broja novih vijećnika u općinska i gradska vijeća, Savez se opredijelio da ove godine organizira jednodnevne uvodne obuke za vijećnike.

Cilj obuke je da pomogne novoizabranim vijećnicima da steknu polazni uvid u funkcionisanje lokalne samouprave, kako bi mogli da uspješno izvršavaju svoje uloge i odgovornosti i sarađuju sa drugim odgovornim akterima. Obuka je uvodnog karaktera i računa na kasnije usavršavanje u svim aspektima programa putem specijalističkih obuka i neposrednog iskustva.

Učesnicima je pružena mogućnost da se upoznaju sa normativnim okvirom i nadležnostima lokalne samouprave, steknu polazno razumijevanje strukture i mehanizama funkcionisanja lokalne vlasti, posebno vodeći računa o odnosima između vijeća i načelnika općine kao najvažnijih aktera lokalne vlasti, ovladaju osnovnim elementima upravljanja budžetom, tako da mogu da se kompetentno uključe u donošenje budžeta, te steknu podsticajan uvid u izazove i prednosti lokalne demokratije, saradnje sa građanima i nevladinim organizacijama.

Pokrivanje troškova obuke je obezbijeđeno Modelom finansijske samoodrživosti, odnosno namjenskom uplatom jedinica lokalne samouprave za potrebe obuke.

Do sada je obuku prošlo 20 općinskih vijeća, i to: Hadžići, Ilidža, Usora, Doboj Istok, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Kiseljak, Busovača, Orašje, Domaljevac - Šamac, Vogošća, Ilijaš, Žepče, Zavidovići, Ključ, Konjic, Jablanica, Bosanski Petrovac, Drvar i Foča u FBiH. Planirano je da ovu vrstu obuke prođe još 15 jedinica lokalne samouprave.

Petak, Juni 2, 2017. godine
 

Subota
23. Juni 2018.

Juni, 2018
POUTSRČEPESUNE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING