Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 255Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

OZVANIČEN POČETAK PROJEKTA JAČANJE ULOGE SAVEZA OPĆINA I GRADOVA U BIH

U cilju jačanja lokalnih nivoa vlasti, savezi općina i gradova Federacije BiH i Republike Srpske počeli su projekt „Jačanje saveza općina/opština i gradova u BiH". Projekt je podržan od vlada Švicarske i Švedske, a uz partnerstvo sa Švedskim savezom lokalnih i regionalnih vlasti (SOLAR).

Na Jahorini je 24. maja/svibnja održan prvi zajednički sastanak komisija za međunardone veze, suradnju i EU integracije oba saveza. Razgovaralo se o ulozi lokalnih vlasti Bih u europskim integracijama, kao i predstavljanju Izvještaja o utjecaju EU integracija na jedinice lokalne samouprave u BiH.

Na početku sastanka sudionicima se obratila veleposlanica Švicarske Andrea Rauber Saxer i direktorica međunarodne Švedske razvojne agencije (Sida) Marie Bergstrom. Veleposlanica Saxer istaknula je važnost ovakvih projekata koji vode ka pristupanju Europskoj uniji. Smatra kako su projekti koji se rade zajednički važni jer sve općine i gradovi imaju slične probleme. Marie Bergstrom je kazala kako su lokalne zajednice važne pri pristupanju Europskoj uniji. Ona je izrazila zadovoljstvo što su se na današnjem sastanku po prvi put sastale dvije radne skupine saveza općina/opština i gradova Republike Srpske i FBiH koje se bave pitanjima pristupanja EU.

Načelnik sarajevske općine Centar i član Predsjedništva SOGFBIH Nedžad Ajnadžić poručio je da umrežavanje i uvezivanje lokalnih zajednica; općina i gradova, može proizvesti samo dobru korist za građane kojima svi treba da služe i od toga svi možemo imati dobru i veliku korist. Ako na razini BiH postoje pitanja oko kojih se brzo ne možemo složiti, siguran sam da na drugoj strani ne postoji ni jedno pitanje u lokalnim zajednicama oko kojih se ne možemo brzo složiti, zaključio je Ajnadžić.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS-a Ljubiša Ćosić naglasio je kako nema implementacije pravne stečevine EU-a i nema europskih integracija bez općina i gradova. Prema njegovom mišljenju, ovaj projekt koji traje tri i pol godine pomoći će općinama i gradovima da dobiju stručna znanja i da se lokalne razine uključe u proces europskih integracija.

Partner u ovome projektu je i Švedski savez lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR). Savjetnik u ovome savezu David Young kazao je kako su oni prepoznali tri politike utjecaja na EU integracija na lokalni nivo, i to iz oblasti javnih nabavki, socijalne politike zapošljavanja i regionalne suradnje. Na današnjem sastanku dogovoreni su budući oblici zajedničke suradnje dva saveza.

Petak, April 27, 2018. godine
 

Nedjelja
24. Februar 2019.

Februar, 2019
POUTSRČEPESUNE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING