Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 262


Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

GIZ ORF-EE i Savez općina i gradova FBiH u Konjicu zajedno organizovali Obuku na temu Održive urbane mobilnosti

U okviru saradnje GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu - Energetska efikasnost (ORF-EE) i Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, 19.jula, 2018. godine organizovana je obuka na temu održive urbane mobilnosti u Konjicu, BiH.

Obuka je okupila predstavnike i predstavnice općina/gradova FBiH, koji su upoznati sa konceptom održive urbane mobilnosti (SUM). Učesnici su također stekli uvid u nacrt finalnog dokumenta pod nazivom „SUM Roadmap", koji pruža uputstva za sprovođenje održive mobilnosti u urbanim sredinama. Dokument je razvijen od strane ORF-EE u saradnji sa partnerima iz JugoistočneEvrope. Tokom događaja je učesnicima dat izdašan uvid u mogućnosti finansiranja u datoj oblasti.

Obuka u Konjicu je jedna u nizu od obuka koje su održane na ovu temu u prethodna dva mjeseca u zemljama regije, a koje učestvuju u ORF-EE projektu Održive urbane mobilnosti u državamaJugoistočneEvrope (JIE). Obuke u regiji su održane u saradnji sa partnerskim mrežama i ciljim je ojačati kapacitete lokalnih institucija u domenu energetske efikasnosti I zaštite klime.

Uvodni govor u Konjicu je održala Vesna Travljanjin, Direktorica Saveza općina i gradova FBiH, koja je tom prillikom pozdravila sve učesnice i učesnike. Iskoristila je i priliku da naglasi bitnost obuke,naglašavajući integralni i održivi  pristup projekta ORF-EE i Planova za održivu urbanu mobilnost za lokalni razvoj.

Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna voditeljica je prilikom obuke izjavila „Naš cilj je privući što veći broj projekata na temu SUM-a u regiji, obzirom da se radi o relativno novoj temi za sve ORF-EE partnerske države JIE. Planiranje održive urbane mobilnosti je suština Pametnih Gradova (Smart Cities), koncepta koji je podstaknut i podržan od strane EU."

Vesna Kolega, ekspertica iz oblasi energetske efikasnostii SUM-a, ovom prilikom je podsjetila da bi fokus svih država u regiji trebao biti na integralnom pristupu urbanog planiranja.

SUM obuka je tokom protekla dva mjeseca održana u Srebrenom Jezeru (Srbija), Skoplju, Podgorici, Konjicu (BiH) i Tirani. Slijedi obuka u Bijeljini u Bosni i Hercegovini krajem ove sedmice.

Petak, Avgust 3, 2018. godine
 

Četvrtak
18. Juli 2019.

Juli, 2019
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING