Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 258Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

#MjesneZajednice: Osnovana Mreža koordinatora za poslove sa mjesnim zajednicama

Danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu, osnovana Mreža koordinatora iz jedinica lokalne samouprave za poslove sa mjesnim zajednicama Saveza opština/općina gradova RS-a i Federacije BiH. U uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH i generalni sekretar Saveza opština i gradova RS-a Aco Pantić.

Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine organizovali su osnivački sastanak na bazi izraženih potreba iz svakodnevne prakse službenika koji rade na poslovima sa mjesnim zajednicama. „Mreža ima za cilj unapređenje primjene regulatornog okvira, stručnog znanja i dobrih praksi u oblasti ostvarivanja funkcija mjesnih zajednica u jedinicima lokalne samouprave, organizovanja i rezultata, te uloge savjeta mjesnih zajednica, planiranja rada i ukupnog razvoja mjesnih zajednica" rekao je Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova RS-a.

„Pored osnivanja Mreže praktičara, Savez će podržati horizontalnu integraciju ideja i dobrih praksi koje su razvijene i provedene kroz projekat „Mjesne zajednice", te će kontinuirano pružati informacije svim članovima kao što su razmjena dobrih praksi i metodologije za rad sa mjesnim zajednicama" rekla je Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH. 

Uz razmjenu dobrih praksi i umrežavanje, Mreža će omogućiti članicama Saveza da prioritetna regulatorna i druga pitanja zajednički adresiraju prema višim nivoima vlasti, stručnoj javnosti kao i međunarodnim organizacijama aktivnim na lokalnom nivou. Mreža će djelovati kao neformalno savjetodavno tijelo članica Saveza. 

„Za Vladu Švicarske, ove aktivnosti i sam projekat je od posebnog značaja jer je upravo lokalni nivo  u procesu rada važan korak, a na kojem se može aktivirati veće učešće građana za lokalne demokratske procese. U potpunosti podržavamo angažovanje svih lokalnih koordinatora koji su prisutni danas, a koji mogu napraviti stvarnu razliku u motivaciji i za dobrobit svih građana  u BiH", kazala je Dimka Stantchev Skie, viša savjetnica za pitanja socijalne inkluzije i lokalne samouprave pri Ambasadi Švicarske u BiH. 

Podršku radu Mreže koordinatora za poslove sa mjesnim zajednicama iz jedinica lokalne samouprave pruža Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini" koji je zajednički projekat  Vlade Švajcarske i Vlade Švedske a sprovodi ga UNDP u BiH.

Utorak, Septembar 4, 2018. godine
 

Subota
20. April 2019.

April, 2019
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING