Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 252Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

U Sarajevu održana Tehnička radionica na temu financija gradova i općina

U hotelu Europa u Sarajevu je, u organizaciji Programa Urbanog Partnerstva Svjetske banke (WB) i Republike Austrije/ The World Bank - Austria Urban Partnership Program (UPP), 25. i 26.9. održana dvodnevna tehnička radionica na temu unaprjeđenja i financijske samoprocjene javnih financija općina i gradova. Na radionici je participiralo oko 50 učesnika, dominantno predstavnici financijskih odjela gradova i općina, eksperti za javne financije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske, predstavnici nadležnih ministarstava, te ostali predstavnici JLS, uključujući Savez općina i gradova FBiH, koji su predstavljali gđa. Vesna Travljanin, direktorica SOGFBiH i Gregor Jurišić, viši suradnik za financijska pitanja SOGFBiH.

Suštinska intencija radionice je poticanje dijaloga i razmjena iskustava predstavnika općina i gradova iz navedenih zemalja, s ciljem unaprjeđenja sustava upravljanja javnim (općinskim) financijama, pri čemu su diskutirani krucijalni segmenti tematike financija jedinica lokalne samouprave: participativno proračunsko odlučivanje, tj. uključivanje građana u proces donošenja gradskih i općinskih proračuna, u okviru kojeg je naznačen primjer Grada Pančeva iz Srbije; izvori financiranja kapitalnog proračuna; planiranje i financiranje kapitalnih investicija; pregled lokalnih javnih rashoda i izdataka u kontekstu PEFA metodologije; upravljanje javnim dugom, pri čemu je kao primjer prezentirano iskustvo Grada Tuzle; legalizacija imovine, te javno - privatna partnerstva kao modus financiranja i implementacije velikih kapitalnih projekata visokih investicijskih ulaganja i dugih rokova korištenja (primjer gimnazije u Gradu Koprivnici u Hrvatskoj). U okviru radionice prezentirana je redizajnirana i vizualno upotpunjena aplikacija za analitičku samoprocjenu i upravljanje općinskih/gradskih financija - Municipal Finance Self-Assesment (MFSA 2.0), koja će biti od enormnog značaja za optimizaciju upravljanja javnim financijama općina i gradova, u smislu procesa analize i evaluacije gradskih/općinskih proračuna i detektiranja oblasti, u kojima je potrebno unaprjeđenje.

Ponedeljak, Oktobar 1, 2018. godine
 

Srijeda
16. Januar 2019.

Januar, 2019
POUTSRČEPESUNE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING