Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 252Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

U Jajcu održana Šesta sjednica Predsjedništva Skupštine SOGFBiH
Na račun države nisu prispjela nikakva novčana sredstva

U srijedu, 07. novembra/studenog 2018. godine u Jajcu je održana Šesta sjednica Predsjedništva[i] Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Najaktuelnija tačka dnevnog reda sjednice bila je migrantska kriza koja je pogodila cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebno Unsko-sanski Kanton. Predsjedništvo Saveza je potenciralo na provedbi ranijih zaključaka u vezi sa pitanjem migranata koji se odnose na uključivanje Saveza općina i gradova Federacije BiH, kao zakonskog zastupnika svojih članica, u Koordinaciono tijelo za pitanje migracija u BiH, te na provođenje konkretnih mjera na rješavanju ovih problema.

Predstavnik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Medžid Lipjankić istakao je da na račun države nisu prispjela nikakva novčana sredstva za pitanja migranata, nego da su sredstava dobili UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Značajne informacije iz ugla Granične policije BiH dao je Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Kada je riječ o drugim tačkama dnevnog reda bitno je istaći da je Predsjedništo Saveza upoznato da će u procesu izrade Strategije razvoja Federacije BiH za period 2021-2027. godine jedinice lokalne samouprave svoje interese izražavati i zastupati putem Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Takođe, jedna od bitnijih tačaka je bila informacija o reaktivaciji Mreže pomoćnika gradonačelnika/načelnika za finansije kroz koju će se, između ostalog, vršiti razmjena informacija iz oblasti javnih finansija, kao i identifikacija budućih koraka Saveza u lobiranju i zastupanju interesa jedinica lokalne samouprave prema višim nivoima vlasti. Na sjednici je predstavljena i „Pravna analiza regulisanja taksi i naknada u FBiH" koja je izrađena u okviru - USAID - ovog Projekta reforme fiskalnog sektora.

Istaknuto je da bi zbog raznolikosti po pitanju taksi i naknada bilo potrebno stvoriti jedinstven krovni zakonski okvir na nivou FBiH, s ciljem sistematizacije taksi i naknada što bi rezultiralo efikasnijim privlačenjem stranih investitora.

Pored članova Predsjedništva Saveza, sjednici su prisustvovali i direktorica Saveza Vesna Travljanin, te gosti Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, Medžid Lipjankić, šef odsijeka u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Gordan Čahtarević, savjetnik Premijera Vlade Federacije BiH.


[i] Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u mandatu 2017. - 2021. godina čine gradonačelnici/načelnici iz sljedećih gradova/općina: Hadžići, Cazin, Tomislavgrad, Goražde, Centar Sarajevo, Čitluk, Teočak, Posušje, Orašje, Grad Sarajevo, Jajce, Kakanj i Livno.

Četvrtak, Novembar 8, 2018. godine
 

Srijeda
16. Januar 2019.

Januar, 2019
POUTSRČEPESUNE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING