Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 262Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

OBJAVLJEN PRIRUČNIK "AGENDA 2030 U MOM GRADU"

Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) i NALAS (Mreža asocijacija lokalnih vlasti u jugoistočnoj Europi) objavili su "Agenda 2030 u mom gradu - priručnik za praktičare za lokalizaciju Ciljeva održivog razvoja".  

2015. godine države članice UN-a usvojile su Agendu za održivi razvoj do 2030. godine, te njene ciljeve održivog razvoja i principe implementacije, koji predstavljaju viziju svijeta 2030. godine kojem bismo trebali težiti.

Ovih 17 ciljeva sa 169 mjera pokriva široku lepezu sektorskih politika. Lokalne i regionalne vlasti odigrale su važnu ulogu u uticaju na definiranje ciljeva održivog razvoja, uspješno se bore za samostalni cilj o održivim gradovima i ljudskim naseljima (SDG 11), te za međunarodno priznavanje središnje uloge lokalnih i regionalnih vlasti u održivom razvoju.

Budući da se ciljevi održivog razvoja Agende 2030 moraju postići na globalnom, nacionalnom i subnacionalnom nivou, uspjeh ovog ambicioznog programa ovisi o aktivnom uključivanju svih nivoa vlasti i raznih interesnih grupa. Okvir ciljeva održivog razvoja sa svojom univerzalnom definicijom ciljeva i mjera mora se prilagoditi konkretnim situacijama i specifičnim potrebama stvaranja stvarnih koristi za konkretne ljude i njihove životne uslove. Ovaj proces uzimanja u obzir subnacionalnih konteksta u postizanju Agende 2030 je ono što razumijemo pod „Lokaliziranjem ciljeva održivog razvoja".

Lokalizacija se odnosi i na to kako ciljevi održivog razvoja mogu pružiti okvir za politiku lokalnog razvoja i na način na koji lokalne i regionalne vlasti mogu podržati postizanje ciljeva održivog razvoja kroz djelovanje odozdo prema gore. U tom smislu, ključni su kapaciteti lokalnih struktura za implementaciju  Agende do 2030. godine i praćenje ostvarivanja ciljeva održivog razvoja na lokalnom nivo, te uključivanje javnog, privatnog i civilnog sektora.

Ovaj je priručnik dizajniran da služi upravo toj svrsi. Pomoći praktičarima na lokalnom nivou u poboljšanju njihovog znanja i jačanju njihovog razumijevanja važnosti Agende 2030, te ciljeva održivog razvoja na lokalnom nivou, kako bi povećali svoje kapacitete da postanu promoteri ciljeva održivog razvoja i da bi mogli senzibilizirati druge zainteresirane strane.

Priručnik pruža ključne informacije o ciljevima održivog razvoja, objašnjava ulogu jedinica lokalne samouprave u njihovoj implementaciji, te istražuje alate za podizanje svijesti koje bi JLS-ovi mogli iskoristiti kako bi približili ciljeve održivog razvoja svojim građanima. U Priručniku se također navode različiti primjeri iz regije i šire, koji ilustriraju šta su gradovi i općine učinili da promovišu Ciljeve održivog razvoja i kako je to uticalo na njihovu dobrobit.

Priručnik također pruža savjete o integriranju Ciljeva održivog razvoja u lokalne strategije i istražuje ulogu koju udruženja lokalnih vlasti i NALAS igraju u mobiliziranju gradova i općina za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Priručnik je na engleskom jeziku.

Srijeda, April 10, 2019. godine
 

Srijeda
21. Avgust 2019.

Avgust, 2019
POUTSRČEPESUNE
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING