Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 265Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

ODRŽANA II. SJEDNICA MREŽE ZA JAVNE FINANCIJE/FINANSIJE SAVEZA OPĆINA GRADOVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
VRATITI JAVNI NOVAC BLIŽE GRAĐANIMA!

U četvrtak, 5.12.2019. godine, u Hotelu Ibis Styles Sarajevo, u Sarajevu, održana je II. sjednica Mreže za javne financije/finansije Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Mreža za javne financije/finansije Saveza općina i gradova FBiH je konzultacijsko i savjetodavno tijelo za financije u okviru Saveza općina i gradova FBiH i zajednička platforma pomoćnika načelnika/gradonačelnika iz oblasti financija za kreiranje konstruktivnih prijedloga, inicijativa i aktivnosti za jačanje financijske pozicije jedinica lokalne samouprave (dalje u tekstu: JLS) u FBiH, te jačanje suradnje i koordinacije pomoćnika načelnika/ gradonačelnika za financije. U uvodnom obraćanju nazočne su pozdravili gdin. Josip Juričić, predsjednik Mreže, gđa. Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH i gđa. Mirela Bubalo, predstavnica Općine Novi Grad Sarajevo.

Na II. sjednici Mreže diskutirani su Politika jačanja financijske pozicije općina i gradova u FBiH i prijedlog Strategije javnog zagovaranja ove politike, koje je sažeto predstavio gdin. Gregor Jurišić, viši suradnik za financijska pitanja SOGFBiH. Ova Politika predstavlja analitički zasnovanu, argumentiranu i validnu osnovu SOGFBiH za neophodne izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, s ciljem financijskog jačanja pozicije općina i gradova u FBiH u raspodjeli javnih prihoda. Naime, općine i gradovi u FBiH se godinama suočavaju s kroničnim nedostatkom sredstava za financiranje javnih potreba, jer postoji nerazmjer između pripadajućih prihoda i objektivnih rashodovnih potreba općina i gradova. Ovaj nerazmjer nastaje ponajviše iz dva razloga. Prvi razlog je što su općinama i gradovima umanjeni prihodi od indirektnih poreza umanjenjem osnovice za raspodjelu ovih prihoda iznosom otplate vanjskog duga FBiH, tj. općine i gradovi otplaćuju vanjski dug viših razina vlasti, koji nije nastao kao rezultat zaduženja općina i gradova. Drugi razlog je činjenica da više razine vlasti općinama i gradovima prenose nove funkcije i nadležnosti, bez prijenosa sredstava za njihovo izvršavanje, što dovodi do rasta troškova u općinskim/gradskim proračunima.  Korijen problema financiranja općina i gradova je neadekvatan sustav pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji je zasnovan na potrebama i funkcijama općina i gradova u FBiH iz 2006. godine, kada je razina otplate vanjskog duga FBiH, kao i rashodovne potrebe JLS, bila znatno manja. SOGFBiH ima jasan i decidiran odgovor na ovaj problem: (1) povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza sa sadašnjih 8,42% na 9,81%. Ovo povećanje bi općinama i gradovima nadoknadilo iznos umanjenja prihoda nastao temeljem otplate vanjskog duga viših razina vlasti; te (2) povećanje udjela općina i gradova u FBiH u raspodjeli prihoda od izravnih poreza (poreza na dohodak i poreza na dobit).

Okosnica Politike jačanja financijske pozicije JLS u FBiH zapravo je vraćanje javnog novca bliže građanima. Općine i gradovi su razina vlasti najbliža građanima, koja poznaje njihove svakodnevne probleme i zadovoljava njihove osnovne potrebe za javnim uslugama, te daje najopipljivije rezultate. Stoga, slabom financijskom pozicijom općina i gradova u Federaciji BiH ugroženi su kvaliteta života građana i lokalni ekonomski razvoj. Naznačeno je da će SOGFBiH u narednom razdoblju komunicirati i predstaviti ove politike Federalnom ministarstvu financija, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, predstavnicima međunarodne zajednice kao i javnosti.

Također, na II. sjednici Mreže predstavnik Sektora za upravljanje javnim dugom Federalnog ministarstva financija, gdin. Besim Pašalić, predstavio je Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, koji predstavlja izuzetno važnu materiju za proces upravljanja financijama na lokalnoj razini. Naznačene su razlike i novine u odnosu na dosadašnji zakon. Šefovi općinskih i gradskih financija iskoristili su priliku izložiti svoje primjedbe, komentare i sugestije na predloženi Nacrt zakona predstavniku Federalnog ministarstva financija, s ciljem razmatranja i eventualnog uvrštavanja ovih sugestija u konačni Prijedlog zakona.

Članovima Mreže se obratio i gdin. Ahmed Hodžić, rukovoditelj Odjela trgovine i nadzora Sarajevske berze- burze (SASE), koji je predstavio mogućnost zaduživanja emisijom municipalnih obveznica, s ciljem financiranja velikih lokalnih javnih investicija. Municipalne obveznice pružaju općinama i gradovima mogućnost financiranja  infrastrukturnih i ostalih kapitalnih projekata, za koja, inače, ne bi mogla osigurati sredstva u svojim budžetima. Ovaj vid zaduživanja pruža i povoljnije uvjete financiranja u odnosu na klasično kreditno zaduživanje, te uključivanje građana u proces odlučivanja o velikim lokalnim investicijama. 

Sjednica Mreže se realizira u okviru projekta Jačanje saveza općina i gradova u BiH, koji financiraju Vlada Švedske i Vlada Švicarske.

Ponedeljak, Decembar 9, 2019. godine
 

Ponedeljak
13. Juli 2020.

Juli, 2020
POUTSRČEPESUNE
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING