Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 265Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

SAVEZ OPĆINA I GRADOVA FBIH NA ZASJEDANJU UPRAVNOG ODBORA VIJEĆA ZA PROVEDBU MIRA

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council - PIC) sastali su se u Sarajevu 3. i 4. prosinca 2019., kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH). 

Prvog dana zasjedanja, 3.12. 2019. godine, na sjednici su se direktorima Upravnog odbora PIC-a obratili i predstavnici lokalne vlasti u BiH: Ivan Vukadin, načelnik Općine Tomislavgrad i predsjednik Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH; Edis Dervišagić, gradonačelnik Grada Gradačac; Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj; Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH; Zoran Adžić, gradonačelnik Grada Gradiška,  Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić, te Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske, koji su predočili primjere dobre prakse na općinskoj razini. Direktorica SOGOFBiH, Vesna Travljanin, naglasila je problem nepoštivanja Europske povelje o lokalnoj samoupravi u FBiH, pogotovo u segmentu neadekvatnog financiranja općina i gradova u FBiH i nejasno definiranih nadležnosti. Također, istaknula je i da SOGFBiH, kao krovna institucija i zakonski predstavnik lokalne samouprave u FBiH, inzistira na poštivanju i provedbi Europske povelje o lokalnoj samoupravi, Zakona o principima lokalne samouprave FBiH i presuda Ustavnog suda FBiH, donošenju novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, u kojem bi koeficijent pripadnosti prihoda od indirektnih poreza općinama i gradovima bio 9,81% umjesto sadašnjih 8,42%, izuzimanju općina i gradova iz otplate vanjskog duga FBiH za koje se općine i gradovi nisu zadužili, donošenju Zakona o financiranju JLS u FBiH, uključivanju najrelevantnijih oblasti za jedinice lokalne samouprave u FBiH u dokument Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019.-2022., uključivanju predstavnika Saveza u provedbu ovog dokumenta, većoj uključenosti općina i gradova u procese EU integracija, te rješavanju problema s migracijama, imajući na umu da je oblast migracija isključiva nadležnost državne razine vlasti.

Također, naznačeno je da je općinama i gradovima u FBiH potreban jak Savez, putem kojeg će adresirati svoje inicijative prema višim razinama vlasti, s ciljem osnaživanja JLS.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je fokusiranost gradonačelnika i načelnika na poboljšanje kvalitete života građana kroz dobru praksu i suradnju između općina širom zemlje. Upravni odbor PIC-a sa zadovoljstvom je konstatirao da gradonačelnici i načelnici surađuju neovisno od etničkih, administrativnih i političkih linija razgraničenja, kako bi jedni od drugih naučili kako odgovoriti na potrebe njihovih zajednica. Upravni odbor PIC-a poziva sve čelnike da slijede put napretka i pomirenja.

Očekuju se naredni koraci od OHR po pitanju zahtjeva predstavnika lokalne samouprave.

Srijeda, Decembar 11, 2019. godine
 

Utorak
4. Avgust 2020.

Avgust, 2020
POUTSRČEPESUNE
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING