Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 267Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

SAOPŠTENJE SA JEDANAESTE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA SKUPŠTINE SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FEDERACIJE BIH

31.01.2020. godine u Sarajevu je održana Jedanaesta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH kojoj su prisustvovali Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine i Jelka Milićević, federalna ministrica finansija/financija.

Naglašeno je veoma važnim unaprijediti saradnju sa Vladom Federacije BiH i osnažiti međusobni dijalog s ciljem stvaranja uslova koji će dovesti do poboljšanja položaja lokalne samouprave u Federaciji BiH. Predsjedništvo Saveza se zalaže za potpunu provedbu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH i Sporazuma o saradnji  između Vlade Federacije BiH i Saveza.

Posebni zahtjevi se odnose na jačanje finansijske pozicije jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, zatim važnost uključenosti Saveza u izradu zakonskih propisa kao što su Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, Zakon o građevinskom zemljištu, Zakon o koncesijama Federacije BiH.

Na sjednici je premijer Federacije BiH predstavio Nacrt strategije razvoja Federacije BiH 2021. - 2027. godina. Radi se o dokumentu, kako je istakao premijer Fadil Novalić, kojim se po prvi put u Federaciji BiH definiraju javne politike, usmjerava razvoj teritorija Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave te, zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima, predstavlja putokaz za sveukupan društveni razvoj. Takođe je naglasio da je potreban brži napredak u svjetlu promjenjenih okolnosti, te da će daljnji fokus biti na odlasku mladih i zadržavanju istih, socijalnoj ravnoteži i zdravstvu.

Na sjednici su prihvaćene i različite informacije i prezentacije kao što su: prezentacija Vijeća mladih Federacije BiH, prezentacija Centra za uklanjanje mina BiH, prezentacija politike Saveza na temu ''Unapređenje vodnih usluga'', kao i inicijativa za formiranje Mreže za internu reviziju pri Savezu.

Ponedeljak, Februar 3, 2020. godine
 

Četvrtak
1. Oktobar 2020.

Oktobar, 2020
POUTSRČEPESUNE
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING