Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 267Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

NOVE NAREDBE FŠCZ

Nakon jučerašnje treće vanredne sjednice Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj je donijeto pet novih naredbi u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH (FBiH), danas (20. marta 2020. godine) u Sarajevu je održana četvrta vanredna sjednica na kojoj su donesene nove naredbe, preporuke i odluke.

Naređeno je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama koje provode zdravstvenu zaštitu na području Federacije BiH da, u skladu sa potrebama, pripreme i stave u funkciju sve raspoložive kapacitete za prijem oboljelih od COVID-19. Naređuje se banjama i lječilištima da pružaju usluge fizikalne terapije pacijentima koji su zatečeni u lječilištima do kraja tretmana, da im osiguraju usluge prehrane, obustave prijem novih pacijenata i pružanje svojih usluga (welnes, masaže, frizerski saloni, kozmetički saloni i slično).

Preporučuje se Vladi FBiH da hitno pokrene inicijativu prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kojom se predlaže zabrana izvoza lijekova, zaštitne opreme, dezinficijensa i ostalog medicinskog i drugog materijala koji je neophodan u spašavanju života i zdravlja stanovnika FBiH, kao i prehrambenih proizvoda kojima se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena u uslovima dok je na snazi Odluka Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području FBiH od 16.03.2020. godine.

Naređuje se Privrednoj komori FBiH da izvrši hitno procjenu stanja privrednih subjekata koji proizvode medicinsku zaštitnu opremu na teritoriji FBiH, te sagleda mogućnost hitne nabavke repromaterijala za njenu proizvodnju.

Na današnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ donesena je naredba o zabrani kretanja osobama mlađim do 18 i starijim od 65 godina na području FBiH.

Usvojena je i Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzorkovane pojavom koronavirusa u vrijednosti od 2.096.415 KM na koju je Vlada FBiH hitno dala saglasnost u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH. Radi se o nabavci 100 hiljada zaštitnih maski, dvije hiljade litara dezinfekcionog sredstva, 250 hiljada zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temperature, hiljadu višekratnih varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta sa madracem i posteljinom za karanten i 30 hiljada testova za detekciju Covid-2019.

Federalni štab civilne zaštite prethodno je na svojoj hitnoj telefonskoj sjednici, održanoj 05.03.2020. godine, za potrebe nabavke opreme, potrošnog materijala, reagensa i pripremu prostora za karanten u uslovima pogoršane epidemiološke situacije Federalnim službama zaštite i spašavanja za medicinsku pomoć (Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Javna ustanova kantonalna bolnica "dr. Safet Mujić" - Mostar, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla) izdvojio 2.500.000 KM.

Ove naredbe možete pogledati i preuzeti sa sljedećeg linka: https://www.dropbox.com/sh/g7ypicga6spl0fk/AABLU9TtOpm74GcNBSVa2pMKa?dl=0

Petak, Mart 20, 2020. godine
 

Četvrtak
1. Oktobar 2020.

Oktobar, 2020
POUTSRČEPESUNE
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING