Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 265Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

DIREKTORICA SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FEDERACIJE BIH ZA BHRT
OPĆINE I GRADOVI U FBIH SE USPJEŠNO PRILAGOĐAVAJU IZMIJENJENIM ŽIVOTNIM OKOLNOSTIMA

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH, gđa. Vesna Travljanin, gostovala je u specijalnom programu BHRT-a Koronavirus u BiH u subotu 21.3.2020. godine, govoreći o izazovima, s kojima se susreću općine i gradovi u FBiH u trenutačnoj krizi, koja je nastala uslijed pandemije coronavirusa.

- Općine i gradovi se svakodnevno trude prilagoditi novonastaloj situaciji i naći način, kako bi život građana bio što normalniji, bolji i zaštićeniji u ovim posebnim i izmijenjenim životnim okolnostima. Očigledno je da načelnici i gradonačelnici u cijeloj FBiH, zajedno sa svojim administracijama, zaista rade, trude se i uspijevaju da dođe do prilagodbi u ovom novom načinu života. U Savezu općina i gradova FBiH trenutno radimo na objedinjavanju svih informacija iz svih jedinica lokalne samouprave u FBiH i zadatak nam je ostvariti svoju temeljnu funkciju, razmjenjivati informacije i informirati i općine i gradove i javnost o mjerama, dobrim praksama i potezima suzbijanja i prevencije rizika od pojave koronavirusa, koje sprovode jedinice lokalne samouprave, - naglasila je gđa. Travljanin.

Odgovarajući na pitanje o kontinuitetu rada općinskih i gradskih administracija u narednim danima, gđa. Travljanin je istaknula da funkcije i rad općinskih i gradskih administracija neće biti dovedeni u pitanje, ali da će restrikcije, svakako, postojati, navodeći da mnoge općine i gradovi već rade sa skraćenim radnim vremenom i online. Pohvalila je sve načelnike i gradonačelnike u FBiH, kao i administracije koje stoje iza njih, jer su vrlo uspješno organizirali svoj rad u ovim specifičnim okolnostima.

- Osim naredbi i preporuka Vlade FBiH i kantonalnih vlada i njihovih kriznih štabova, postoje i općinski i gradski krizni štabovi, gdje se sprovode konkretne mjere i aktivnosti i koji su u najdirektnijem kontaktu s građanima. Potrebna je veća pomoć i potpora jedinicama lokalne samouprave u FBiH, kako bi mogle ostvarivati svoju funkciju, pogotovo prilikom nabave materijala i provođenja ostalih neophodnih aktivnosti i mjera u ovom kriznom momentu. Potrebno je da viši nivoi vlasti stvarno uvažavaju ono što se događa na terenu, u općinama i gradovima, ali i da sve općine i gradovi i građani poštuju preporuke viših razina vlasti u kriznoj situaciji s koronavirusom, - zaključila je gđa. Travljanin.

Prilog sa BHRT možete pogledati na sljedećem linku od 22:40 minute: https://www.youtube.com/watch?v=7btvNbm0Sfg&fbclid=IwAR1-wFy8wDtcOB4GDvuBL8hE9Cs97WR_1ycCPrGlzpEEA4p0atxvsG-R5dY&app=desktop

Srijeda, April 1, 2020. godine
 

Četvrtak
28. Maj 2020.

Maj, 2020
POUTSRČEPESUNE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING