Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 272Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

Potrebno je jačati zdravstvene savjete općina i gradova

04. februara u Sarajevu je održan okrugli sto na temu „Kako povećati dobro zdravlje i dobrobit građana slijedeći principe Agende 2030 i trenutno stanje pandemije". Predstavnici lokalnih zajednica iz Federacije BiH razmatrali su preporuke za uspostavu i unaprijeđenje rada zdravstvenih savjeta u FBiH.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je pokrenuo aktivnosti na uspostavi i unapređenju rada zdravstvenih savjeta lokalnih zajednica. Zdravstveni savjeti, njihovo funkcioniranje i umrežavanje su osnova za uspostavljanje zdravih gradova  i općina koji brinu o zdravlju kroz intersektorski pristup u lokalnoj zajednici. U Evropskoj Uniji, ali i kod nas u regionu, gradovi i općine sve više posvećuju pažnju temi zdravlja građana.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH, g-đa Vesna Travljanin, izjavila je da je inicijativa o uspostavljanju i unaprijeđenju rada zdravstvenih savjeta podržana na 4-toj sjednici Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH. Ova inicijativa za cilj ima jačanje uloge i odgovornosti lokalnih zajednica u promociji i očuvanju zdravlja njihovih građana. Trenutne okolnosti (migracije, pandemija) su pokazale neophodnost veće uključenosti lokalnih zajednica po pitanju zdravlja i prevencije istog. Također, istaknuto je da je formiranje zdravstvenih savjeta pri općinama zakonska obaveza. Neophodno je da se zdravlje prepozna kao vrhunska vrijednost, potencijal i preduslov za razvoj zemlje, a da aktivnostima lokalnih samouprava ta poruka stigne do svih građana.    

Predstavnica Zdravstvenog savjeta Općine Centar, Dženana Škamo, istakla je da je za vrijeme pandemije COVID-19 Zdravstveni savjet ove sarajevske općine donio niz preporuka i sproveo mnoštvo aktivnosti s ciljem prevencije zdravlja građana, a otvoren je i info punkt.

Projektom je planirano da se uradi analiza stanja zdravstvenih savjeta na području Federacije BiH i da se razvije set preporuka za unaprijeđenje rada Savjeta.

Federalnim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano je osnivanje zdravstvenih savjeta na nivou lokalnih zajednica. 

Navedene aktivnosti su dio projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju Agende 2030 i principa Nikoga ne zapostaviti" („Enhancing local capacities to implement the 2030 Agenda and the 'Leave No One Behind' Principle"), koji se provodi uz podršku NALAS-a (Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope) i GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Četvrtak, Februar 4, 2021. godine
 

Petak
26. Februar 2021.

Februar, 2021
POUTSRČEPESUNE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING