Beacon Shema

 

 Završna ceremonija dodjele Beacon statusa, već tradicionalno i ove godine, održana je 3. aprila/travnja u Brčko Distriktu BiH gdje su za sedmi ciklus Beacon Scheme dodijeljena priznanja za najuspješnije lokalne prakse. Priznanja so dodijeljena za oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, evidentiranja i upravljanja imovinom lokalne zajednice i ostvarivanja strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama.

Program Beacon Scheme je usmjeren na identificiranje, nagrađivanje, kao i promovisanje najboljih primjera iz prakse lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je neposredno prije svečane ceremonije upriličio prijem za  ministre i načelnike nominiranih općina sedmog kruga Beacon Scheme, te najavio da bi Distrikt ubuduće mogao biti ne samo domaćin nego i učesnik ovog projekta.

Beacon status u vezi s prvom temom iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu pripao je općinama Tuzla i Gradiška, dok je u okviru druge teme evidentiranja i upravljanja općinskom imovinom priznanje dodijeljeno Bijeljini.

Od prijavljenih desetak općina, za treću kategoriju koja se odnosila na ostvarivanje strateških ciljeva kroz saradnju sa nevladinim organizacijama nagrađene su općine Ključ, Zvornik i Vogošća.

Općina Tuzla je do sada osvojila tri Beacon statusa, i to 2006.godine za najbolje rezultate u BiH u oblasti malih i srednjih preduzeća i poduzetništva, 2010. godine Beacon status za oblast "Turistički potencijali u funkciji lokalnog razvoja" i 2011. godine za najbolje rezultate u BiH u oblasti ''Priprema i upravljanje projektima Evropske unije"'.

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić je naglasila posebnu vrijednost ovog projekta posebno zbog toga što se dobra iskustva dešavaju u našoj zemlji. Ona je također iskazala zadovoljstvo značajem lokalnih zajednica koje su u razvoju uprave učinile veliki iskorak.

U proteklih sedam godina, u programu Beacon Scheme učestvovalo je preko 70 % općina u BiH i do sada je dodijeljeno 41 Beacon priznanje. Program je službeno započet još 2005. godine, a od 2009. godine finansiran je od strane Federalnog ministarstva pravde i Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, dok ga provodi Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez općina i gradova RS.

 

Copyright © 2011 NEX Studio. All rights reserved.