Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 268Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
Ruralni razvoj u BiH i prezentacija Vodiča za zaduživanje jedinica lokalne samouprave

17. emisija, emitovana 17.09.2011. godine,TV HAYAT

Pep International je međunarodna organizacija čiji je fokus djelovanja pomoć u razvoju ruralnih područja. Ova organizacija je implementator PERA projekta. To je bio trogodišnji program podrške razvoju lokalne samouprave koji je finansirala Švedska razvojna agencija SIDA u saradnji sa GAP-om- Projektom upravne odgovornosti. Partneri u Pera projektu su Savez općina i gradova Federacije BiH i Savez gradova i opština Republike Srpske. Koordinacija sa partnerima na Projektu odvija se kroz sjednice Panel grupe. Do sada je održano šest sjednica.
Cilj Pera projekta je bio jačanje manje razvijenih općina i siromašnih ruralnih zajednica sa glavnim fokusom na uključivanje građana u donošenju odluka i unapređenje usluga koje pružaju jedinice lokalne samouprave svojim građanima.
Pera projekat se bazirao na organizacionim principima i vrijednostima (demokraciji, transparentnosti, prepoznavanju resursa, integraciju jednakosti spolova i poštivanje ljudskih prava.
Ovim projektom je implementirano oko stotinu malih projekata u oko stotinu seoskih područja na teritoriji dvadeset općina u Bosni i Hercegovini (13 općina u FBiH i 7 općina u RS).
Na Konferenciji Pera projekta, održanoj od 14. do 16. 09. 2011. godine proglašeno je 10 najboljih sela koji su implementirali ovaj projekat i dodijeljene nagrade.

Vodič za zaduživanje jedinica lokalne samouprave i najnovija događanja u državama Jugoistočne Evrope" izrađen je u okviru Radne grupe za fiskalnu decentralizacuju Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) u okviru projekta Lokalno zaduživanje, koji je finansirao Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu (ORF) Njemačke agencije tehničku saradnju (GTZ).
Savez općina i gradova FBiH je svojim članicama dostavio ovaj Vodič, te je u svrhu njegove promocije održao koferenciju na temu Zaduživanje jedinica lokalne samouprave na kojoj su prisustvovali načelnici općina iz FBiH, te pomoćnici načelnika za finansije. Vodič je dostupan za download na stranici Saveza općina i gradova FBiH sogfbih.ba, te na stranici Mreže asocijacija lokanih vlasti Jugoistočne Evrope nalas.eu.


 

Subota
24. Oktobar 2020.

Oktobar, 2020
POUTSRČEPESUNE
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING