Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 255Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 
ODRŽANA 5. SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SKUPŠTINE SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FEDERACIJE BIH

26.06.2018. godine u Čitluku je održana Peta sjednica Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog trenutne aktuelne situacije u vezi sa migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, sjednici je prisustvovao Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je upoznao članove Predsjedništva Saveza o poduzetim aktivnostima Ministarstva sigurnosti povodom ovog pitanja istakavši da je problem migranata od izuzetnog značaja za lokalne zajednice jer one nose teret ove krize.

Ministar Dragan Mektić je istakao da je fokus stavljen na dva aspekta, i to zaštitu i jačanje granica Bosne i Hercegovine i humanitarni aspekt migrantske krize. Naglasio je da će u skorije vrijeme biti uspostavljena dva prihvatna centra za migrante, jedan u okolini Sarajeva (Hadžići) i drugi u Velikoj Kladuši. Takođe je naglasio problem ilegalnih migranata u našoj zemlji.

Nakon izlaganja prisutnih o aktuelnim pitanjima vezanim za migrantsku krizu, Predsjedništvo Saveza je usvojilo sljedeće zaključke:
-          Predsjedništvo Saveza gleda na migrantsku krizu kao na fakt i stvarni problem sa čijim rješavanjem se ne mogu nositi same lokalne zajednice na koje je pao ovaj teret;
-          Teret rješavanja krize se mora podijeliti počev od državnog nivoa, preko Federacije BiH, zatim vlada kantona i lokalnih zajednica, a što takođe mora pratiti i aspekt finansiranja;
-          Rješenja koje se iznađu ne smiju bitno remetiti uslove života stanovništva lokalnih zajednica;
-          U najskorije vrijeme ponovo održati sastanak na ovu temu u proširenom sastavu (sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine), a u cilju daljeg rješavanja problema migranata.

Na ovoj sjednici je, između ostalog, razmatran i prihvaćen izvještaj sa zajedničke sjednice komisija Saveza i to: Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja, Komisije za razvoj i unapređenje lokalne samouprave, Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finasije i Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša, a koje su razmatrale vrlo značajne teme kao što su: Zakon o koncesijama, zatim potreba usaglašavanja propisa o građevinskom zemljištu sa Zakonom o stvarnim pravima, informacija o podzakonskim aktima vezanim za Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH i dr.

Članovi Predsjedništva Saveza su takođe informisani o aktivnostima Saveza na različitim projektima kao što su: Projekat „Jačanje kapaciteta saveza općina i gradova u Bosni i Hercegovini", Projekat integriranog lokalnog razvoja - ILDP, Projekat ReLOad, Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica".

Četvrtak, Juni 28, 2018. godine
 

Nedjelja
24. Februar 2019.

Februar, 2019
POUTSRČEPESUNE
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING