Adresa: Musala 5/1
Sarajevo, BiH
Tel/Fax: +387/33/ 216 502
E-mail: savez@sogfbih.ba

 
 
 
 

 
 
E-Bilten
Bilten broj 263Video
Beacon Shema

Moje dvorište

TV1 "Ja biram goste" sa Vesnom Travljanin

Općine / Gradovi

Panel diskusija "Kako izvještavati iz lokalnih zajednica"

OSTALO

Savez

ReLOaD

Prezentacija


AKTUELNOOpćinski saradnici za odnose sa javnostima, informisanje i PRKoordinatori za rad sa SavezomEnergetska efikasnostReLOaD
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu
NALAS


G Translate
English Bulgarian Czech Danish Dutch French German Italian Norwegian Polish Portuguese Spanish Swedish
 

ODRŽANA OBUKA NA TEMU: „RAZVOJ KOMPETENCIJA IZABRANIH ZVANIČNIKA U JLS ZA USLUGE VODOSNABDIJEVANJA, ODVODNJE I PREČIŠĆAVANJA OTPADNIH VODA“

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u sklopu Projekta „Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i otpadnih voda na Zapadnom Balkanu" (RCDN) u četvrtak, 24. oktobra 2019. godine u Bihaću, održao je obuku na temu: „Razvoj kompetencija izabranih zvaničnika u jedinicama lokalne samouprave za usluge vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda".

Učešće u obuci su uzeli vijećnici, državni službenici iz općina / gradova i uposlenici javnih komunalnih preduzeća iz sljedećih JLS: Bihać, Bosanski Petrovac, Konjic, Sanski Most i Travnik.

Cilj obuke je bio da se učesnici upoznaju sa pravim okvirom lokalne samouprave u sektoru vodnih usluga kako bi bolje razumjeli svoju ulogu i odgovornost, da razumiju važnost i potrebe za poboljšanjem organizacije pružanja vodnih usluga na nivou jedinica lokalne samouprave (općine i gradovi), kao i da zajednički razvijaju svoje kompetencije i na taj način osiguraju kolaborativni pristup pružanju vodnih usluga na lokalnom nivou.

Obuku su vodili Muamer Hodžić i Amra Hamzić u ulozi trenera i Amer Halilović, direktor JKP "Radnik" d.o.o. Zavidovići koji je prezentirao studiju slučaja vodosnadbijevanja na području općine Zavidovići.

Teme koje je obuka obuhvatila su sljedeće: 1. Opći aspekti vodnih usluga, 2. Integrisano upravljanje imovinom, 3. Investicije u kapitalnu infrastrukturu, 4. Upravljanje vodnim uslugama i 6. Tarifna politika.

Projekat u okviru kojeg se održava obuka usmjeren je ka povećanju efektivnosti i efikasnosti javnih komunalnih preduzeća iz oblasti vodosnabdijevanja na Zapadnom Balkanu, dajući doprinos boljem pružanju usluga s ciljem povećanja broja stanovništva koje ima pristup uslugama pitke vode i odvodnje, te da bi se zadovoljila pravna stečevina EU (Acquis Communautaire) za okoliš. Projekat zajednički finansiraju Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a realizira se kroz GIZ projekat "Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu - modernizacija općinskih usluga" (ORF MMS)".

Ponedeljak, Oktobar 28, 2019. godine
 

Subota
7. Decembar 2019.

Decembar, 2019
POUTSRČEPESUNE
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
POČETNA | O NAMA | ORGANI SAVEZA | INTERNI AKTI | ČLANICE | PROJEKTI | MULTIMEDIJA | KONTAKT | E-LEARNING