U OPĆINI ZAVIDOVIĆI DODJELJENE VRIJEDNE NAGRADE ZA NAJBOLJE LIKOVNE RADOVE NA TEMU "KREĆIMO SE"

Pet osnovaca sa područja općine Zavidovići dobili su vrijedne nagrade u dvije kategorije (I-IV) i (V-IX) razreda.

Osnovci su u svojoj kreativnosti i mašti nacrtali kako žele da izgleda njihov grad sa više prostora za šetnju, igru i vožnju biciklom, sa manje auta na ulici i boljim javnim prijevozom do škole. Cilj ove kampanje jeste da se kroz likovno učešće mladih poveća svijest o značaju urbane mobilnosti.

Gradovi koji promovišu pješačenje i vožnju bicikla ispred korištenja motornih vozila, ispostavilo se da su aktraktivniji, sa manje saobraćajnih gužvi i sa visokim kvalitetom života. Što se tiče ličnog zdravlja, studije su pokazale da biciklisti u prosjeku žive dvije godine duže nego oni koji ne koriste bicikl te da uzimaju 15% manje dana za bolovanje, dok 25 minuta bržeg hoda dnevno, može da produži vaš život i do sedam godina!

Ove aktivnosti se sprovode u sklopu projekta "Podrška jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u promociji održive urbane mobilnosti" kojeg implementira Savez općina i gradova FBiH uz podršku projekta "Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope II faza" Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu - Energetska efikasnost, kojeg sprovodi GIZ u ime njemačke vlade.

Srijeda, Juli 15, 2020. godine
 

Copyright © 2011 NEX Studio. All rights reserved.