Savez općina i gradova Federacije BiH u posjeti Srđanu Mandiću, načelniku Općine Centar Sarajevo

10.May.2021.
Centar

Danas je u Općini Centar Sarajevo održan sastanak Srđana Mandića, načelnika Općine Centar Sarajevo, i njegovih suradnika, s direktoricom Saveza općina i gradova Federacije BiH(SOGFBiH), Vesnom Travljanin, i njenim suradnicima.

Direktorica Travljanin upoznala je načelnika Mandića s ulogom, značajem i glavnim aktivnostima SOGFBiH u prethodnom razdoblju i o planiranim budućim aktivnostima, te je naglašena odlična i aktivna dugogodišnja suradnja između SOGFBiH i Općine Centar Sarajevo. Na sastanku je razgovarano i o različitim zakonskim propisima relevantnim za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, kao i o suradnji SOGFBiH s domaćim institucijama različitih razina vlasti, te aktivnostima SOGFBiH na međunarodnom planu.

Kao partnerska općina u ReLOaD Projektu, Općina Centar Sarajevo jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja je u proteklom periodu ostvarila značajan uspjeh i visoke rezultate na polju dodjele sredstava OCD, primjenjujući LOD metodologiju, odnosno prakticirajući dodjelu grantova na projektnom pristupu. U skladu s ovim rezultatima, direktorica Saveza uručila je načelniku dva priznanja: 1. za ostvareni uspjeh i napredak u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva i 2. za ostvareni uspjeh u uključivanju građana u procese donošenja odluka. Ova priznanja se dodjeljuju u okviru ReLOaD projekta kojeg financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Na sastanku se diskutiralo i o financijskoj poziciji jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH i SOGFBiH Analizi pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH. Načelniku Mandiću su predstavljeni problemi, izazovi i razlozi nepovoljne financijske pozicije lokalne razine vlasti u FBiH, kao i prijedlozi za jačanje ove financijske pozicije putem povećanja udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza s trenutačnih 8,42% na 9,81% i putem povećanja minimalnog udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od direktnih poreza. Također, načelniku su predstavljeni i glavni nalazi Analize utjecaja pandemije koronavirusa na financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH, pri čemu je naznačen intenzitet utjecaja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na glavne komponente prihoda i rashoda općinskih i gradskih budžeta, kao i izrazita važnost uloge općina i gradova u suočavanju s izazovima pandemije.

Načelnik Mandić je izrazio veliko zadovoljstvo sastankom i naglasio da je u potpunosti spreman i otvoren za suradnju sa Savezom općina i gradova FBiH, kao i za aktivno sudjelovanje u radu i aktivnostima SOGFBiH.