Održana radionica o lobiranju i zagovaranju za razvoj regionalnih kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja i kanalizacije u JLS

04.Mar.2024.
RCDN

Od 27. do 29. februara 2024. godine u Sarajevu je održana radionica o zagovaranju i lobiranju u okviru projekta “Regionalan mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda na Zapadnom Balkanu”.

Radionicu o zagovaranju i lobiranju su vodili treneri Zoran Bogdanovski i Zvonko Naumoski koji su naveli praktične primjere za predstavnike koji dolaze iz jedinica lokalne samouprave.

Na edukaciji je ukazano na važnost jačanja kapaciteta nevladinih organizacija u cilju uticaja na javnu politiku kroz kampanje zagovaranja, zakonodavno lobiranje i izgradnju koalicija. Istaknuta je važnost razumjevanja zagovaranja i njegovog uticaja na odluke javnih politika.

Ukazano je na važnost izgradnje vještina zagovaranja promjene politike, pronalaženja područja konsenzusa i izgradnje na tom konsenzusu. Učesnici su na radionici imali priliku da steknu znanja i vještine kako uticati na javnu politiku kroz kampanje zagovaranja, zakonodavno lobiranje i izgradnju koalicija. Osim toga, navedene su najbitnije strategije i taktike u poduzimanju aktivnosti javnog zagovaranja.

Za kraj je istaknuto kako zagovaranje podrazumijeva odbranu određenog spornog pitanja ili problema.

Radionici su prisustvovali predstavnici Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Udruženja/Udruge preduzeća/poduzeća komunalne privrede/gospodarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, Aquasan mreža u BiH, Vodovoda Nikšića, Sekretarijata za komunalne poslove Grada Podgorice i drugi.

Projekat