GREGOR JURIŠIĆ ZA HAYAT: KORONAVIRUS JE IZAZVAO EFEKT MAKAZA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA

19.Oct.2020.

Gregor Jurišić, viši suradnik za finansijska pitanja u Savezu općina i gradova u FBiH bio je gost 16.10.2020. emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a.

Tom prilikom razgovaralo se o predstojećim lokalnim izborima, uticaju izbora na Saveza, finansijskom položaju lokalnih zajednica shodno njihovim odgovornostima i značaju, uticaj stanja nesreće uzrokovanog pandemijom koronavirusa na lokalne zajednice i sl. 

Koliko je koronavirus oslabila lokalne samouprave?

  • Koronavirus je izazvao efekt škara, makaza. Prihodi općina i gradova su smanjeni, a istovremeno su im povećani rashodi. Jer su im nametnute dodatne obaveze. Lokalne zajednice su bili na prvoj liniji odbrane.

Koliko je za rezultate izbora i povjerenje građana u izborni proces da svako uradi svoj dio posla i da se ne dese nikakve nepravilnosti?

  • Važno je da nadležne institucije rade svoj dio posla kako ne bi bio ugrožen integritet izbornog proces i kako ne bi došlo do iskrivljenja izborne volje građana.

Je li jasno šta će se desiti kada zvaničnicima lokalne zajednice isteknu mandati jer su izbori ove godine nešto kasnije. Zna li se ko će biti načelnici i vijećnici?

  • Pojedine općine su uputile Savezu apel po tom pitanju jer im nije jasno do kada traje mandate načenicima i vijećnicima u općinskim vijećima. Savez je uputio upit CIK za više informacije a za pretpostaviti da traje dok ne budu službeno objavljeni potvrđeni izborni rezultati.