Networking konferencija lokalni ekonomski razvoj u BiH - Stanje, prilike i nove realnosti

04.Jun.2021.
konferencija

Duga ekonomska stagnacija u BiH negativno se odražava na sve oblasti društva: od porasta nezaposlenosti do povećanja kriminala i emigracije. I pored velikog broja strategija i akcionih planova za upravljanje ekonomskog razvoja u BiH, stvarna ekonomska transformacija zajednica izostaje. Koje su to ključne reforme i prvi koraci koji bi se trebali poduzeti kako bi se lokalne zajednice socio-ekonomski osnažile? Koje pristupe i programe su pripremile lokalne, kantonalne i entitetske vlasti? Koje su forme uključivanja poslovnog i civilnog sektora u ove procese? Kako ćemo odgovoriti na dodatne ekonomske izazove uzrokovane COVID-19 pandemijom?
 
Pridružite nam se na konferenciji koja ima za cilj da propituje navedenu problematiku i koja će okupiti veliki broj predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice i medija. Također, konferencija treba poslužiti kao mehanizam razmjene informacija o tekućim programima, inicijativama, planovima i idejama i ostvarite korisne kontakte i  partnerstva.
 
Prof.dr. Anto Domazet, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, će predstaviti trenutno stanje, dok će dr. Ermin Cero predstaviti prilike koje postoje za finansiranje lokalnih razvojnih projekata u BiH.
 
Drugi dio konferencije rezerviran je za predstavnike gradova i opština/općina u BiH i predstavljanje njihovih aktivnosti, planova, problematike i inicijativa. Na konferenciju su pozvani predstavnici svih gradova i opština/općina u BiH, domaćih i stranih privrednih komora, međunarodnih organizacija kao i relevantnih javnih institucija, uključujući nadležna ministarstva i javne ustanove i preduzeća, da se pridruže ovom multisektoralnom dijalogu.
 
Pored razmjene ideja i mišljenja, cilj nam je da razvijemo i prijedloge za buduće aktivnosti Mreže mira koja nastoji povezati i ujediniti aktere koji rade na izgradnji dugoročnog pozitivnog mira i održivog razvoja u BiH i regionu kroz podršku društvenom dijalogu, solidarnosti i zajedničkoj akciji.

Konferencija će se održati putem Zoom-a, 10.06.2021. godine od 10h do 13:30.

U dodatku ispod se nalazi program konferencije.

Prijava učešća na konferenciji može se poslati putem web obrazca: https://www.surveymonkey.com/r/Razvoj