U MOSTARU I KLADNJU ODRŽANI REGIONALNI SASTANCI NA TEMU: „PREZENTACIJA PREDNOSTI I DOBRIH PRAKSI PRI IMPLEMENTACIJI LOD METODOLOGIJE“

11.Dec.2013.

Savez općina i gradova Federacije BiH, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), od 01. januara/siječnja 2013. godine počeo je sa implementacijom projekta "Podrška jačanju lokalne samouprave FBiH u pružanju efektivnijih i efikasnijih usluga".

Jedna od komponenti LOD III projekta se fokusira na pružanje podrške horizontalnoj integraciji LOD metodologije kroz organizaciju regionalnih sastanaka za jedinice lokalne samouprave (JLS). LOD metodologija je mehanizam za transparentno finansiranje projekata organizacija civilnog društva po standardima EU.

U skladu s time, Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je organizirao dva regionalna sastanka, i to u Mostaru 03.12.2005. godine i u Kladnju 05.12.2013. godine. Regionalnom sastanku u Mostaru prisustvovali su predstavnici iz Grada Mostara, Općine Novo Sarajevo, Općine Centar Sarajevo, Općine Neum, Općine Konjic, Općine Kiseljak, Općine Hadžići, Općine Kreševo, Općine Stolac i Općine Čitluk, a u Kladnju su prisustvovali predstavnici iz Općine Kladanj, Općine Doboj Jug, Općine Orašje, Općine Ilijaš, Općine Vogošća, Općine Kalesija, Općine Olovo, Općine Gradačac, Općine Teočak.

Podsjećamo da je Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine dana 14.11.2013. godine u Donjem Vakufu organizirao regionalni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici iz Općine Visoko, Općine Donji Vakuf, Općine Bužim, Općine Bosanski Petrovac, Općine Busovača, Općine Vitez, Općine Novi Travnik, Općine Jajce, Općine Cazin i Općine Breza.

Cilj organiziranja regionalnih sastanaka je bio da se predstavnicima jedinica lokalne samouprave, koje nisu uključene u LOD projekat, prezentiraju prednosti pri implementaciji LOD metodologije. Osim prednosti, predstavnica Općine Tuzla je prezentirala dobru praksa Općine Tuzla, koja već implementira LOD metodologiju.

Ova aktivnost Saveza je nastavak ranijih aktivnosti u okviru komponente LOD III, u sklopu kojih su prikupljene informacije o iskustvima i poteškoćama jedinica lokalne samouprave u vezi sa raspodjelom budžetskih sredstava organizacijama civilnog društva.

Napominjemo da projekat "Jačanje lokalne demokratije" LOD III finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Cilj projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim JLS-ovima u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.