Održana prezentacija Programa “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” u Općini Travnik

28.Mar.2024.
slika

Prezentacija Programa “Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini” održana je 28.3.2024. godine u Općini Travnik. Prema riječima načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića, projekat Zdrave zajednice je prirodni rezultat strateškog opredjeljenja Općine Travnik na način da je ova lokalna zajednica u Strategiji razvoja do 2027. godine, svakako prepoznala mnoštvo ciljeva koji se tiču zdravlja stanovništva.

„U pripremi za današnju prezentaciju, složili smo se da je Travnik već dosta toga uradio na unapređenju zdravlja stanovnika i to: pretvaranje pješačkih zona u zdrave površine, uvođenje LED rasvjete, uvođenje senzibiliteta građana za klimatske promjene i sve ono ostalo što je vezano za „popularne“ stvari, a sve su one usmjerene na očuvanje zdravlja. Na kraju i na početku sveganajvažnije je ljudsko zdravlje. Travnik je jedna od 25 lokalnih zajdnica koja učestvuje u implementaciji programa „Zdrave zajednice u BiH“.

„Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ usmjerene su na uključivanje žena, muškaraca i mladih u stvaranje zajednica koje će usvojiti i provoditi zdrave životne stilove i osiguraće strateški pristup općina u oblasti prevencije bolesti i promociji zdravlja u 25 lokalnih zajednica.

Preko 1.000.000 građana i građanki će dostići zdravstvenu informisanost i povećati svoje učešće u zagovaranju i aktivnostima na promociji zdravlja i prevenciji bolesti u lokalnim zajednicama.

Osiguravanje kvalitetne, dostupne javne zdravstvene zaštite za sve, uključujući marginalizirane grupe, jedan je od ključnih reformskih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Projekat „Zdrave zajednice u Bosni i Hercegovini“ je zajednička inicijativa Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, finansiran od strane Vlade Švicarske a implementiran od strane Instituta za populaciju i razvoj.

(Izvor: IPD-Institute for Population and Development)