SAVEZ OPĆINA I GRADOVA FEDERACIJE BIH U POSJETI DR. HASANU TANOVIĆU, NAČELNIKU OPĆINE NOVO SARAJEVO

18.May.2021.
sastanak, 17.05.2021

U Općini Novo Sarajevo, 17.05.2021. godine održan je sastanak dr. Hasana Tanovića, načelnika Općine Novo Sarajevo, i njegovih suradnika, s direktoricom Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOGFBiH), Vesnom Travljanin, i njenim suradnicima.

Predstavnici SOGFBiH upoznali su načelnika Tanovića s ulogom SOGFBiH kao zakonskog zastupnika jedinica lokalne samouprave u FBiH pred višim razinama vlasti, značajem i glavnim aktivnostima SOGFBiH za vrijeme pandemije koronavirusa, planiranim budućim aktivnostima, pripremi Izborne Skupštine SOGFBiH, kao i s obvezom viših razina vlasti da konzultiraju SOGFBiH prilikom donošenja regulativa, koje utječu na funkcioniranje općina i gradova u FBiH. Također, naznačene su i aktivnosti suradnje SOGFBiH s različitim međunarodnim organizacijama - ambasadama Kraljevine Švedske i Švicarske u BiH, Vijećem Europe, UNDP-om, Svjetskom bankom, Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti EU i NALASom, te ostalim  mnogobrojnim organizacijama i institucijama u BiH i inozemstvu. Naglašena je i dosadašnja odlična i aktivna suradnja između SOGFBiH i Općine Novo Sarajevo.

Načelniku Tanoviću su predstavljeni i problemi, razlozi i izazovi nepovoljne financijske pozicije lokalne razine vlasti u FBiH, pretežito izazvani sustavom otplate vanjskog duga u FBiH, neadekvatnom pozicijom općina i gradova u sustavu raspodjele javnih prihoda u FBiH, te prijenosom nadležnosti jedinicama lokalne samouprave bez prijenosa financijskih sredstava za izvršavanje tih nadležnosti.  Predstavljeni su i prijedlozi za jačanje financijske pozicije općina i gradova putem povećanja udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza s trenutačnih 8,42% na 9,81%, čime bi se nadoknadilo umanjenje prihoda temeljem sustava otplate vanjskog duga, te putem povećanja minimalnog udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od direktnih poreza. Također, načelniku su predstavljeni i glavni nalazi Analize utjecaja pandemije koronavirusa na financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH. Pritom je naznačen intenzitet utjecaja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na glavne komponente prihoda i rashoda općinskih i gradskih budžeta, nagli pad prihoda općina i gradova, kao i izrazita važnost uloge općina i gradova u suočavanju s izazovima pandemije.

Također, na sastanku je razgovarano i o različitim zakonskim propisima relevantnim za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave.

Načelnik Tanović je naglasio interes za aktivnosti i zakonsku ulogu Saveza, kao i svoja očekivanja od suradnje Općine Novo Sarajevo i SOGFBiH. Izrazio je veliko zadovoljstvo sastankom i izrazio svoju punu spremnost, želju i otvorenost za suradnju sa Savezom općina i gradova FBiH, kao i za aktivno sudjelovanje u radu i aktivnostima SOGFBiH. sastanak, 17.05.2021