Zeleni šampion Zapadnog Balkana 2023

28.Mar.2024.
slika

Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC) pozivaju jedinice lokalne samouprave da apliciraju na izbor za nagradu Zeleni Šampion Zapadnog Balkana 2023.

Nagrada će biti dodijeljena gradovima/općinama koji pokazuju posvećenost i inovativne pristupe ekološkoj održivosti, zelenom rastu i ekološki osviještenim inicijativama.

Učestvovati mogu sve općine i gradovi Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) koji su implementirali izvanredne prakse u 2023. godini i koji se ističu po sljedećim kategorijama:

  • Dekarbonizaciji, održivom urbanom planiranju i infrastrukturi, smanjenju emisije ugljika, integraciji obnovljive energije i inicijativi za energetsku efikasnost;
  • Promociji ekološki prihvatljivih rješenja za transport i mobilnost;
  • Podsticanju angažmana zajednice i svijesti o cirkularnoj ekonomiji;
  • Inovaciji i kreativnosti u suočavanju sa izazovima životne sredine-sprječavanje zagađenja;
  • Promovisanju održive poljoprivredne prakse;
  • Posvećenosti očuvanja i zaštiti životne sredine

Poziv za nominacije je otvoren do 31.03.2024. godine.

NALAS i RCC će kreirati panel za evaluaciju koji će ocjeniti i izabrati pobjednike (6 pobjednika, 1 za svaku kategoriju).

Pobjednici će biti blagovremeno obaviješteni i zamoljeni da dostave video prilog, fotografije ili kratke profile koje navode njihove zelene inicijative, projekte ili iskustva vezane za navedene teme.

Priznanja će biti uručena na Završnom događaju koji će se održati 19. aprila 2024. godine u Baru, Crna Gora.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) će pokriti troškove učešća.

Kandidati se mole da potpune obrazac na linku ispod unoseći detaljne informacije i dokaze o uspjesima svoje općine/grada u gore navedenim kategorijama, fokusirajući se isključivo na prakse provedene u 2023. godini.

https://forms.gle/7fB9Ef9B2cokHmKS6

http://www.nalas.eu/2023-green-champions-of-the-western-balkans-recognition-award/