Održano 11 obuka u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH"

13.Dec.2022.
Kakanj, MZ

Uvodna obuka o metodologiji i novoj viziji mjesnih zajednica za izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave održana je u periodu od 7. novembra do 8. decembra 2022. godine u sljedećim JLS: Bužim, Velika Kladuša, Ilidža, Mostar, Drvar, Bosansko Grahovo, Hadžići, Kakanj, Lukavac, Travnik i Kalesija na kojim je učešće uzelo više od 150 učesnika.

Cilj obuke je bio upoznavanje izabranih zvaničnika sa metodologijom i novom vizijom mjesnih zajednica kako bi se podigla svijest o važnosti aktivnog angažmana građana u razvoju lokalne zajednice.

Izabrani zvaničnici imali su priliku upoznati se sa metodologijom i novom vizijom mjesnih zajednica kroz kratak prikaz zakonskog okvira, prikaz metodološkog skupa praktičnih sredstava i dokumenata mjesnih zajednica, uz povezivanje sa ciljevima i ulogom jedinica lokalne samouprave i MZ. Osim toga, imali su priliku da se upoznaju i sa novom vizijom mjesnih zajednica u BiH – osnovama, procesima nastanka i principima buduće vizije MZ u BiH, modelima nove vizije MZ u BiH, te ulogom vijeća/skupštine u lokalizaciji vizije MZ.

Ova aktivnost se sprovela u sklopu projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi UNDP. Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Savez opština i gradova Republike Srpske su partneri na ovom projektu.